Сряда
29 Май 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Белошипите ветрушки снесоха първите си яйца за тази година

04 Май 2013 - 13:12

- Автор: ДЕСТАР

Сподели във Facebook

Белошипите ветрушки снесоха първите си яйца за тази година

 Изчезналите като гнездящ вид от природата на България белошипи ветрушки снесоха първите си яйца за тази година, в рамките на проект – "Възстановяване на белошипата ветрушка", съобщиха от Зелени Балкани.

През последните няколко дни две от двойките белошипа ветрушка (Falco naumanni) в Спасителния център на Зелени Балкани, снесоха първите си яйца. Редките птици, за които няма категорични данни, че днес гнездят в България, се размножават успешно в Спасителния център за диви животни за поредна година. За сега яйцата са общо 5, като трите са в клетката на най-старата и опитна двойка. Застрашените соколчета са част от програмата на Зелени Балкани, целяща възстановяване вида, като гнездящ на територията на страната. Една от стъпките на това амбициозно начинание е осигуряване на млади птици, които по-късно да бъдат освободени в естествени условия. С цел гарантирането на достатъчно на брой млади птици за освобождаване, белошипи ветрушки се размножават и в Испания - в размножителния център на партньорите по проекта – ДЕМА. Там те снесоха първите си яйца още в средата на април.

Излюпените в неволя млади птици от Испания и България ще бъдат настанени в адаптационна клетка и през лятото ще отлетят на свобода в дивата природа. Мястото за връщането на младите птици е Защитена Зона "Сакар" (BG0002021), част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. В този район е регистрирано и едно от последните известни загнездвания на ветрушките у нас в края на 80 –те години на миналото столетие. Надеждите на екипа на проекта са, че посредством сътрудничеството между партньорите в инициативата – Зелени Балкани, Дема и Евронатур и разбира се с подкрепата на финансовия инструмент LIFE на Европейския съюз, скоро белешопите ветрушки отново ще се срещат в нашата природа. 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Проект спасява птици от комбайни
Природозащитници ще търсят начин да...
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter