Сряда
24 Апр 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Ахмед Доган: Осмата конференция ще остане в историята на ДПС

19 Януари 2013 - 16:21

Сподели във Facebook

 Осмата конференция ще остане в историята на ДПС с различни оценки. За мен този форум ще има, както фундаментални измерения за политическото строителство, така и личностен смисъл. Това заяви в словото си, преди да бъде нападнат, лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Доган заяви, че две основни тенденции характеризират нашия политически свят. "Първата е обстоятелството, че в геополитически план светът се движи от еднополюсен към многополюсен. В следващите няколко десетилетия светът ще се намира в мултикултурност на човешките отношения и втората тенденция е свързана с търсенето на изход от глобалната криза – постигане на стабилност, растеж и заетост.

Взаимодействието на тези тенденции създава процес на финансови и икономически залитания, които трудно се поддават на прогнозиране", каза Доган.

Основният въпрос е ще успее ли ЕС в контекста на програмата 2020 да гарантира лидерската си роля в развитието на науката, технологии и в качеството на живот в социалната сфера, добави Доган. Той посочи, че програмата 2014-2020 е едно огромно предизвикателство пред ЕС.

"Глобалната криза е обективен фактор, който поставя ЕС в ситуация на безалтернативен избор. Именно стратегиите за оцеляване и развитите на страните членки трябва да образуват общ вектор на ускорено развитите на обществеността, в противен случай всяка страна членка ще се спасява както може. В това отношение са моите притеснения за ЕС в световен мащаб, както и за съдбата на България.

За ефективността на бюджета на ЕС тези инвестиции си остават в рамките на парадигмата за оцеляване.

Това имплицира два въпроса. Първо, привличането на научните изследвания в нови продукти и услуги е все още далеч от създаването на принципно нови ключови технологии. Европа дължи лидерството си именно на науката и новите технологии. Имам усещането, че оценката на Брюксел за кризата е по аналогия на предишни кризисни сътресения на световната икономика. Изходите са в рамките на конвенционалното мислене и действие. Търсенето на позитивен изход от кризата е търсене на изпреварваща стратегия за изход на ЕС най-малко за следващите две десетилетия. Светът никога не е бил толкова глобален във всякакво отношение", каза Доган.

В началото на кризата интуитивно мислехме, че светът ще е друг. Глобалната криза е и криза на парадигмата и на модела ни за развитие, на самата ни представа за модерност, заяви Доган и посочи, че глобалното политическо време се тресе. "Този въпрос ще се реши не от политици и чиновници, а от вдъхновени предприемачи. Поражда се проблемна ситуация във функционалната целесъобразност на властовата система. Тя е за запазване авторитета на държавите в силна конкурентна среда. Властовата система отговаря на идеологемите на европейския модернизъм. В този си вид тази властова система провокира различни пластове на историческо време, което пречи на реалните интеграционни процеси. Векторите на властовата система гравитират около егоцентризма на националната идея", подчерта Ахмед Доган.

"България със своята полицейска диктатура не прави изключение. Визията на евроидеята и водещ принцип е регионализмът, а не централизмът. Закъснялото развитие на стратегията на Европа на регионите е част от кризисните явления в ЕС. Бихме могли да допуснем, че политическото време е узряло за изместване на акцентите на властовата система. Вместо перфектната сигурност на държавата, ще имаме свобода и отговорност на институциите", каза Доган.

След това срещу главата на Ахмед Доган беше насочен пистолет от неизвестен мъж.

По-късно стана ясно, че това е 25-годишният Октай Енимехмедов от Бургас. Докато лидерът на ДПС представяше доклада си, младият мъж излезе на трибуната и опря пистолет в лявото му слепоочие. Пистолетът беше газов, явно засече. В този момент Доган изблъска ръката на мъжа, при което нападателят се нахвърли върху Доган и двамата паднаха на земята зад подиума.

В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС около 20 души се нахвърлиха срещу мъжа, опитал да застреля публично пред камерите техния лидер. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой с каквото може. След като бе бит, нападателят, на който се видя карта за акредитация за форума, бе изведен от залата. След 2 минути зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че Доган не е ранен. Последваха викове в залата: "ДПС".

Лекари са проверили състоянието на Ахмед Доган и то е много добро. Това заяви от трибуната на Осмата конференция на ДПС Юнал Лютфи.

 

Сподели във Facebook

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter