Събота
2 Март 2024
Изпрати до (е-майл):
От (Име):
От (е-майл):
Архитект Владо Вълков: България не се е променила

30 Ноември 2012 - 09:54

Сподели във Facebook

Архитект Владо Вълков: България не се е променила

България не се е променила. Има повече сгради, но средата си е същата. Архитектурата, която оставя следа след нас почти напълно липсва в България. Това сподели в интервю пред БГНЕС българският архитект Владо Вълков, който се нареди сред 40-те най-обещаващи млади архитекти в Европа, отличени с наградата 40 Under 40 за 2012 година.

Наградата се връчва за изключителни постижения в световния дизайн. Всяка година авторитетно жури избира 40-те най-успешни и изявени млади архитекти и дизайнери под 40 г. и не само за Европейския съюз, но също така в Швейцария, Норвегия, Исландия, Украйна - за цяла Европа. Конкурсът се организира от Европейския център за архитектурно-художествен дизайн и градоустройствени изследвания, който е филиал на Американския музей по архитектурата и дизайн в Чикаго.

Това е почетна награда не само за архитектура, но и за индустриален дизайн и мебелен дизайн. Тази година България е включена за първи път. "Голяма радост е да попаднат имена от Източна и Централна Европа. Досега не е имало отличени архитекти от България. Подобна награда е радост и дава сили за продължаване на търсенията и в признанието, че си на прав път", сподели Владо Вълков.

От 12 години той живее и работи в Лос Анджелис. Разказва, че е заминал там през 2000 г. в търсене на по-добра реализация на професията си. Завършил е архитектура в София през 1998 г., а през 2004 се е дипломирал с магистърска степен и от Архитектурния университет на Южна Калифорния.

"Исках реализация и търсех възможности да се развивам професионално и да стана по-добър архитект. През 2000 г. бях приет на стаж в една голяма фирма тук и така се установих", спомня си той. Въпреки че е извън страната ни повече от десетилетие, Вълков не е престанал да следи развитието на съвременното строителство и дизайн в България.

"До скоро имаше само едно място за обучение по архитектура в България. Сега нещата са достигнали другата крайност и има шест университета по архитектура. Има количествено натрупване без качествена промяна ", убеден е архитектът. Според него училищата залагат на еднакви програми за обучение, без да се различават като визия и концептуалност.

"България разполага със скъпи материали и с нови технологии в строителството. Има достатъчно количествено натрупване на сгради и сега трябва да се направи следващата стъпка - да се отиде отвъд купищата бетон и алуминиева дограма. Трябва да се обърне внимание на уникалното, на вдъхновяващото, на иновативното и нестандартното. Архитектура, която остава и след нас. Това сега почти напълно липсва в България", категоричен е архитектът.

За него България не се е променила. "Има повече сгради, но средата си е същата. Има няколко повърхностни имитации на чужди проекти от преди десетина години, но с това се изчерпва досегът ни със съвременната архитектура. Не архитектурата като сгради от гранитогрес, алуминиева дограма и скъпи материали допринасят за промяната на градската среда, особено в големите градове като София и Пловдив", смята Владо Вълков. "Няма ги проектите от големите имена, международните конкурси и откритото състезание с най-добрите в света", добави той.

Последният проект на успелия български архитект е 30-етажна сграда в Китай. Той е бил избран сред двамата финалисти за изграждането на екологичен небостъргач в азиатската държава.

 

 

Сподели във Facebook

Социално четене
Чрез социалното четене споделяте по свое желание новини от Destar.bg със свои приятели от Facebook.
Последвайте Destar.bg!
 
Най-нови от Икономика
Проект спасява птици от комбайни
Природозащитници ще търсят начин да...
Децата на Нова Загора с подаръци от ТЕЦ „Марица...
В навечерието на Международния ден на детето...
Оръжейни шефове: Ще фалираме ако затвори полигонът...
Представители на няколко от най-големите...

04:45 Още от деня с Димитър Цонев информационно предаване/п/

Виж цялата програма на БНТ1

04:30 "Светлината на моя живот"/п./ - сериал

Виж цялата програма на bTV

04:50 "Дневникът на Венета" - токшоу с водещ Венета Райкова

Виж цялата програма на TV7

06:00 "World stories - малки истории от големия свят" - предаване на НТВ

Виж цялата програма на Нова

снимка на деня
Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници. Работници монтираха кошница с 32 великденски яйца в Стара Загора,за да напомнят на хората, че идват светли празници.
Автор: ДЕСТАР


DESTAR информационна агенция. Всички права запазени! Абонамент за новини (RSS) | Абонамент за newsletter